Funderingsmateriaal

[single_line_divider]

Binnen BoGroNed kunnen er diverse primaire en secundaire funderingsmaterialen opgehaald of franco werk geleverd worden. In Nederland, België en vanuit het Ruhrgebied in Duitsland zijn de volgende secundaire materialen afkomstig, namelijk: Hoogovenslakmengsel, LD-mix en recyclingmateriaal. De primaire funderingsmaterialen komen uit België (kalksteen) en uit Duitsland wordt Porodur Lava, Basalt en Eifellith Lava gewonnen. Al deze funderingsmaterialen hebben hun eigen specifieke eigenschappen voor een zo’n optimale wegconstructie en zijn in de volgende gradaties te verkrijgen: 0/20, 0/40 of 4/32 mm.

EIFELLITH LAVA WEGENBOUW EN PORODUR

 

Wanneer men spreekt over een slechte draagkrachtige ondergrond, biedt Porodur en Eifellith Lava een perfecte oplossing voor fundering. Door de zeef-, breek- en menginstallaties kan er een korrelopbouw worden verkregen, die in de meeste gevallen aansluit voor de wensen van een specifieke constructie. Voor een drainerende, draagkrachtige fundering wordt een 0/40 mm toegepast. Voor een lichtgewicht fundering met drainerende en waterbergende eigenschappen wordt in de regel de 4/32 mm verwerkt. Beide natuurproducten worden toegepast in de wegenbouw. Net als alle andere natuurproducten wordt ook Eifellith Lava in de deelstaat Rijnland-Palts van Koblenz gewonnen. Doordat Eifellith Lava goed kan functioneren als funderingsmateriaal heeft dit product een groot voordeel dat het een licht funderingsmateriaal is en uitermate geschikt is in de waterwingebieden. Het natuurproduct heeft een groot waterbergend en drainerend vermogen en is zeer stabiel. Eifellith Lava kan toegepast worden voor wegen, parkeerterreinen, opslagplaatsen en halfverharding. Eifellith Lava heeft een zeer groot waterdoorlatendheid, het is vorstbestendig, zorgt voor goede stabiliteit, heeft een goede verwerkbaarheid en heeft geen milieubelasting van de bodem. Eifellith Lava is op het Bouwstoffenbesluit gecertificeerd volgens BRL nr. 9317.

EIFFELITH LAVA VOOR SPORT EN AGRO

 

Eifellith Lava voldoet aan de normen van ISA Sport dat gebruikt wordt als funderingsmateriaal voor buitensport accommodaties van bijvoorbeeld tennis-, atletiekbanen, kunstgras-, hockey- en voetbalvelden maar ook voor korf-, golf of drafbanen. Tevens zeer geschikt voor halverharde velden maar ook voor honk- en softbalvelden. Dit natuurproduct heeft een zeer grote waterdoorlatendheid, is vorstbestendig maar beschikt over een goede stabiliteit. Eifellith Lava kent geen milieubelasting van de bodem, goed te combineren met rubber en een goede verwerkbaarheid. Eifellith Lava is op het Bouwstoffenbesluit gecertificeerd volgens BRL nr. 9317.

 
Lava voor sportvelden is in vele gradaties leverbaar. De meest gangbare afmetingen worden veelal onder keurmerk van ISA sport geleverd zoals ISA M2a, ISA M2b etc.

HOOGOVENSLAKMENGSEL/LD-Mix

 

Hydraulisch hoogovenslakmengsel is een secundaire bouwstof met eerste klas eigenschappen.

Hoogovenslak is een bijproduct, dat ontstaat bij het smelten van ijzererts met cokes en toeslagmaterialen in en hoogoven en mag daarom niet gelijkgesteld worden met reststoffen van een verbrandingsproces. De vloeibare slak wordt in slakkenbedden uitgegoten. Na afkoeling wordt de gestolde slak via de breek- en zeefinstallatie in verschillende fracties gezeefd.

Het mengsel 0/40 mm kan worden samengesteld uit gebroken hoogovenslak, gebroken staalwerkslak en gegranuleerd slakkenzand. LD-Mix bestaat voor 80% uit LD-slakken en 20% slakkenzand. Hoogovenslakmengsel/LD-mix worden toegepast bij funderingen onder zwaarbelaste wegen of onder opslagplaatsen, parkeerterreinen, half verharding en waterkerende dijkverharding. Tevens heeft het een groot draagvermogen, is het niet waterdoorlatend, kalk en ijzerbestendig en hydraulisch. Hoogovenslakmengsel is op het Bouwstoffenbesluit gecertificeerd volgens BRL nr. 9305. LD-Mix is op Bouwstoffenbesluit gecertificeerd volgens BRL nr. 9310

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *